Nesnelerin İnterneti (Internet of Things (IoT))

Elektrikli aletlerden ders kitaplarına,perdelerinizden dolaplarınıza kadar neredeyse tüm nesnelerin
birbirleri ile bağlantı kurması anlamına gelir.Genel olarak tanımlamak gerekirse haberleşme ağları sayesinde insanların birbirleri ile haberleşmesine,ağların birbirine bağlanması sonucu ile bilgi paylaşımları ile oluşturulmuş sistemler bütünü.

Örnek vermek gerekirse; sensörlü güvenlik sistemleri,nest,ring..

  • Nest: Google tarafından satın alınan Nest sayesinde evinizin veya ofisinizin sıcaklığını dışarıdan kontrol edebilirsiniz.
  • Sensörlü Güvenlik Sistemleri:Akıllı evlerde kullanılan bu cihazlar sayesinde dijital güvenliğede adım  atmış bulunuyorsunuz.
  • Ring: Amazon tarafından satın alınan Ring sayesinde evinize kimin geldiğini siz dışarıdayken zilinize kimin bastığını görebiliyorsunuz.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Güvenli mi?

Sektörler için ciddi bir ekonomik kazanç olan nesnelerin interneti aklınıza gelebilecek tüm nesnelerin birbirleri ile olan iletişimi sayesinde gerçekleşmektedir.Bu pratik ve kuvvetli iletişimin ağ arayıcılığıyla saldırganlar tarafından ele geçirilme gibi bir durumunda gerek gerçek kişi gerekse tüzel kişileri ciddi bir zarara uğratıp bilgi güvenliği ihlaline sebebiyet verir..

.

BETÜL ULAŞ